Захари Стоянов – фалшифицирал историческата истина за Васил Левски

Първата българска биография на Левски е написана от изследователя Георги Яковлев Кирков през 1882 г. и се нарича „Васил Левски-Дякона – черти от живота, деятелността и трагическата му кончина“.

Искам да ви покажа как нашите класици, водени за класици, като Захари Стоянов, плагиатстват. Пред мен е книгата му „Васил Левски-Дяконът – черти из живота му“. Оригиналът на книгата излиза през 1884 г. В предговора от философа Тони Николов има грешки. Той казва така: „Книгата, която държите в ръцете си е уникална, бидейки всъщност първата българска биография, писана почти веднага след Освобождението“. Лъжа! Първата българска биография на Левски е написана от изследователя Георги Яковлев Кирков през 1882 г. и се нарича „Васил Левски-Дякона – черти от живота, деятелността и трагическата му кончина“. Две години преди книгата на Захари Стоянов.

Книгата „Васил Левски-Дяконът – черти из живота му“ на Захари Стоянов. Оригиналът на книгата излиза през 1884 г., две години след тази на Георги Кирков

Захари Стоянов е откраднал заглавието на Георги Яковлев Кирков и е махнал само две думи. След което пооткраднал и текста на Кирков, след което е проявил пълна небрежност по отношение на историческата истина. Захари Стоянов е ходил в Ловеч около 10 години след залавянето на Левски и е взел това, което е останало от комитетските книжа, укривани тук-там. Взел ги е, обаче не ги е използвал, не знам защо. Тези документи не виждат бял свят, не влизат в биографията на Левски, която Захари Стоянов пише по един доста белетристичен, поетично-прозаичен начин, не влизат и в другите му съчинения, а изчезват. Така, че може да приемем, че Захари Стоянов е по-скоро укривател на историческата истина за Левски, отколкото човекът, който да има принос за неговата биография.

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Швейцарският доклад" за криминалното минало на Бойко Методиев Борисов

България под турско-еврейско робство (ХIV-ХIX в.)

Теория на българският физик Стоян Съргойчев за супер гравитацията и структурата на материята.